zaterdag 8 juli 2017

Broccoli salade

Bijgerecht
6 personen

Ingrediënten

Voor de salade
-       2 grote stukken broccoli
-       8 plakken gerookte, doorregen bacon in smalle reepjes gesneden
-       olijfolie
-       3 stevige rode tomaten, gehalveerd, van zaadjes ontdaan, in dunne plakjes gesneden
-       een klein bosje verse bieslook, liefst met bloemetjes, fijngehakt, de bloemen apart gehouden (zonder bloemetjes kan ook)

Voor de dressing
-       ½ teentje knoflook, gepeld en geraspt
-       2 theelepels dijonmosterd
-       6 eetlepels extra vierge olijfolie
-       2 eetlepels witte wijnazijn (rode kan ook)
-       zeezout en zwarte peper uit de molen

Bereiding
Snijd de roosjes van de broccoli met een klein mesje los en in kleine stukjes. De bedoeling is dat de broccoli echt heel delicaat en salade achtig wordt, dus neem er de tijd voor. Snijd de droge uiteindes van de stronken af, gooi die weg en snijd de malse stukken in de lengte doormidden en vervolgens in dunne plakjes.

Blancheer de broccoli roosjes en de in plakjes gesneden steel 60 seconden in kokend water, zodat hij wel zacht wordt, maar ook nog beet heeft. Laat ze in een vergiet uitlekken en spreid de stukjes en plakjes broccoli uit op een schone theedoek om ze uit te laten wasemen (dat is belangrijk omdat de dressing er dan beter aan hecht). Leg de stukjes broccoli als ze goed droog zijn op een schaal.

Bak de reepjes bacon in een scheutje olijfolie op matig vuur tot ze krokant en goudbruin zijn en schep het merendeel over de broccoli. Het vet in de pan kun je voor de dressing gebruiken.

Giet het in een kom, voeg er de rest van de ingrediënten aan toe en klop alles goed door elkaar.

Doe de plakken tomaat en het gehakte bieslook bij de broccoli en bacon en giet de dressing erbij. Hussel alles goed en proef of de smaak naar je zin is. Als je hem nog een beetje op wilt peppen, kun je er nog een extra scheutje azijn bij doen. Mocht je bieslook bloemetjes hebben, dan strooi je die er vlak voor het serveren overheen. Deze salade is heerlijk om zo te eten of om bij een lekker stuk vlees of vis te serveren.

Je kunt de salade ook aanvullen met feta of gehakte Spaanse pepertjes. Verschillende kleuren kerstomaatjes zijn er ook heel leuk bij.

En ben je vegetarisch of houd je niet van vlees, dan is gerookte zalm ook een goede optie om de bacon mee te vervangen.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie.